home introduction creative process introduction building introduction art and environment introduction garden introduction contact us introduction
click here for a virtual tour of the hospital

take our virtual tour of the Hospital.

The virtual tour requires the flash plugin, click here to get it.

Find out more about the Design Team who created this award-winning hospital.

Contact us for more info: click here

For the full web site content: click here

Back to A Centre for Integrative Care

glasgow homoeopathic hospital - home
a place of beauty and healing


building - the healing space

A building sensitive to the direction of light and the seasons

At Glasgow Homoeopathic Hospital, patients are treated with the utmost respect and dignity. The building has been designed to meet both the physical and psychological needs of the patients, rather than forcing them to adapt to the operational needs of the hospital or any arbitrary architectural principles.

The exterior of the building is welcoming – not threatening – and is much larger than it first appears. The reception area is open, with a friendly interior, and bears a greater resemblance to a Scandinavian health spa than a fully functioning modern hospital capable of treating 10,000 outpatients and 500 inpatients every year.

The layout of the building offers a functional elegance to match first expectations. After discussion with staff and patients, the design was modified slightly so that ‘care’ spaces have a direct view and connection to nature and are protected from direct sound paths, while staff areas are located to the north and east of the building to avoid direct sunlight during working hours. Roof/clerestory arrangements provide natural lighting for deep plan corridors, waiting areas and enhances, as well as enhancing natural airflow and ventilation throughout the building.

Since staff face the sometimes demanding task of dealing with some very sick patients, some of whom have been previously viewed as untreatable, the Design Team has placed an equal emphasis on ensuring that staff health and wellbeing is given a similar level of priority. Not only are the consulting rooms and therapeutic areas positioned and fitted in an attractive and functional manner, but the staff rest areas and dining room have also been constructed and decorated in the same fastidious manner.

“We have so much more space than we had before: it’s unreal. The building is rather deceptive because inside there is more space than light than you think from the outside.“

Morag White, Physiotherapist



Glasgow Homoeopathic Hospital, Part of Gartnavel General Hospital site, 1053 Great Western Road, Glasgow G12 0XQ. Hospital switchboard: +44 (0) 141 211 1600